Sarmalele de vanzare online sunt tot mai apreciate de clienti

Sarmalele de vanzare online sunt tot mai apreciate de clienti

0 Shares
0
0
0

Atat romanii, cat si strainii din toate colturile lumii sunt impresionati de gustul sarmalelor facute pe meleagurile noastre. Sarmalele de vanzare in tara noastra sunt evaluate mult mai pozitiv decat cele ale altor tari balcanice

Istoria sarmalelor (sarmalelor) incepe cu mii de ani in urma, in epoca de piatra, atunci cand oamenii s-au apropiat, odata cu inventarea vasului de lut, la diferite moduri de preparare a alimentelor, inclusiv a carnii.

Dupa cum se arata in unele picturi rupestre antice, oamenii cunosteau tehnica de impachetare a carnii in diferite frunze comestibile, astfel incat sa se poata accepta faptul ca sarmalele au fost inventate de comunitatile primitive. Intr-adevar, nu erau cunoscute sub numele de sarmale, iar compozitia nu era ceea ce stim astazi.

Mancare traditionala din Orientul Mijlociu pana in Balcani (chiar si “burekul” cum este numita placinta a ajuns in Balcani din Orientul Mijlociu), trecand prin Europa Centrala, reteta sarmalelor pare sa fi fost deja raspandita inca de pe vremea Imperiului Otoman.

In Romania exista un festival al sarmalelor

Multi istorici nu exclud ipoteza ca inventatorii sarmalelor balcanice ar fi avut o alta origine decat cele romanesti care ar fi fost reinventate in tara noastra. In plus, romanii sunt cei mai valorosi, din punct de vedere al creativitatii, in tot sud-estul Europei.

Un fapt este ca strainii care ne viziteaza din diferite parti ale lumii sunt incantati de sarmalele facute pe meleagurile noastre cu frunze de varza murata, astfel incat sarmalele romanesti sunt apreciate mult mai mult decat in alte tari balcanice.

Festivalul sarmalelor, primul festival gastronomic carea a avut loc in Romania, este o manifestare tipica si unica a zonei Praid, un orasel situat la granita judetului Harghita cu judetul Mures, la poalele Muntilor Gurghiu.

Acesta este organizat in fiecare an in al treilea weekend din septembrie. Istoria festivalului dateaza de acum peste 20 ani, in cadrul unui simpozion international pe tema turismului rural, care se desfasoara intotdeauna la Praid.

Primul festival a avut loc in localitatea Pusztamérges, Ungaria in 1994, un an mai tarziu in Praid – Romania. Dupa o perioada de patru ani, timp in care festivalul s-a desfasurat alternativ in Ungaria (Pusztamérges) si Romania (Praid), din 1998, orasul turistic harghitean a devenit oaspetele permanent al festivalului in fiecare an.

De atunci, la fiecare editie vin in Praid si reprezentanti participanti din aproape toate regiunile tarii si din din strainatate, in special din Ungaria.

Sarmalele pot avea diverse retete

In Romania, sarmalele reprezinta un fel de mancare care nu da gres niciodata de Craciun, la nunti si chiar petreceri private ale fiecarei familii. De fapt, in tara noastra, fiecare regiune are propria reteta pentru sarmale, transmisa de mame si bunici.

Ele pot fi facute cu frunza de vita de vie in perioada in care exista, cu frunza de varza proaspata, dupa o anumita prelucrare, sau cu frunza de varza in saramura, care, de asemenea, este un element specific pentru prepararea acestora.

Chiar si umplutura este diferita de la o regiune la alta, ca atunci cand rulourile sunt asezate in oala, exista unii care adauga untura si altii care pun ulei in ea. De asemenea, unii adauga in oala bucati de carne si carnatiiafumati, in timp ce altii nu adauga nimic.

Sarmale de vanzare gasiti si online, fiind facute dupa reteta traditionala a sarmalelor impaturite in frunze de varza murata. Acestea se servesc cu paine si ardei iute murat sau cu mamaliga si cu smantana pusa deasupra, etc. Pofta buna!

0 Shares
You May Also Like