Cum-se-executa-corect-compactarea-orizontala

Cum se executa corect compactarea orizontala

0 Shares
0
0
0

Compactarea se face asa cum este evident cu maiuri compactoare. Nevoia de a compacta pamantul din terenul de fundare existent in terasamentele si a celor care sunt puse in opera in constructiile facute in pamant, si-a facut aparitia datorita tuturor posibilitatilor de realizare prin diverse procese de compactare a caracteristicilor fizice si mecanice superioare care pentru terenurile de fundare au rolul de a mari capacitate portanta si de a reduce tasarile si in cazul lucrarilor de terasamente vor reduce voluml de pamant pentru ca se pot da pante peluzelor abrupte.

Ca si urmare a unor bogate experiente care s-au acumulat in domeniul de cercetare pentru mecanismele de modificare a caracteristicilor pamantului prin procesul de compactare si de dezvoltare continua a tehnicii utilajelor de terasare si de compactare. Se ajunge la reduceri destul de importante pentru investitii si de asemenea se poate ajunge si la cresterea sigurantei in ceea ce priveste exploatarea lucrarilor.

Compactarea este un fenomen complex, care este dimensionat si tehnic dar si volumetric, cu implicatii foarte mari pentru stabilitatea constructiilor, fiind in prezent o problema foarte mare de cercetare, de proiectare si de executie.

O faza necesara pentru o proiectare eficienta a lucrarilor de compactare reprezinta studiile geotehnice in ceea ce priveste sursele de pamant. Se fac investigatii de teren si studii de laborator, si se verifica modul de compacare a solului.

O alta problema ce poate sa apara in momentul in care se pune compactarea in practica si este foarte des intalnita in prezent este reprezentata de dotarea unitatilor care executa cu utilajele necesare pentru a realiza toti parametri tehnici admisi in proiecte.

Procesul de compactare reprezinta un rezultat al aplicarii in mod succesiv a mai multor forte de compresiune sau a mai multor sarcini foarte dinamice pe suprafetele terenurilor pentru fundatie sau a straturilor care sunt puse in opera in constructii din pamant. Toate acestea au scopul de a redistribui particulele solide pentru a elimina partial aerul si apa din sol.

Dupa compactarea pamantului cresc si valorile pentru greutatea volumetrica, se mareste rezistenta la taiere, unghiul de frecare si de coeziune si modul de deformatie in acelasi timp cu scaderea tasarilor specifice.

Intr-o faza premergatoare proiectarii dar si trecerii la executie din cadrul studiilor geotehnice cu probe reprezentative de sol care sunt prelevate din locul in care va avea loc lucrarea in general din gropi de imprumut, nisipuri prafoase, argile, aluviuni si prafuri. Se vor face incercari de a realiza compactarea PROTCOR. Incercarile sunt stabilite in relatia existenta intre natura pamantului, lucrul mecanic de compactare, umiditatea si greutatea volumica.

De pe diagramele de compactare se retin valorile umiditatii optime pentru compactare la care va fi corespunzatoare o greutate volumica in stare maxima de uscare.

Pentru terenuri cu pietric si pentru bolovanisuri sau pentru ancoramente se vor face incercari mai speciale de a realiza compactarea. Toate acestea nu sunt standardizate si scopul compactarii este tot acela de a oferi o stabilitate terasamentului. Este important ca in momentul in care incepeti demersurile pentru compactare sa utilizati masini de calitate.

0 Shares
You May Also Like