Ce sunt pietrele semipretioase si cum sunt vazute ele?

Ce sunt pietrele semipretioase si cum sunt vazute ele?

0 Shares
0
0
0

Ideea ca unele pietre sunt pretioase, iar altele sunt doar semipretioase este cunoscuta de fiecare cumparator de pietre colorate. Pietrele pretioase – diamant, rubin, safir si smarald – implica in mod traditional preturi ridicate datorita culorii sau stralucirii extraordinare si raritatii extreme. Din ele se pot face margele semipretioase.

In timp ce pietrele pretioase sunt celebre, distinctia conventionala dintre pietre pretioase si semi-pretioase este incarcata de mituri si conceptii gresite. Sa incercam sa separam unele dintre mituri de realitate.

O conceptie gresita in mod obisnuit este ca distinctia intre pietre pretioase si semi-pretioase este traditionala si se intoarce cu multe secole in urma. De fapt, aceasta este o inovatie recenta, datand din secolul al XIX-lea. Prima utilizare a acestui termen inseamna “valoare mai putin comerciala decat a unei pietre pretioase” si poate fi trasata pana in 1858.

O alta conceptie gresita este ca lista a patru pietre pretioase are o istorie lunga. De fapt, lista traditionala de pietre pretioase este mai lunga si include niste membri surprinzatori. Perla a fost considerata a fi pretioasa; Asa a fost si opalul. Una dintre cele mai traditionale pietre pretioase cu o istorie care se intoarce in Grecia veche este ametistul. Ametistul a fost reclasificat ca semipretios dupa ce s-au gasit mari depozite in Brazilia si Uruguay in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Introducerea termenului semi-pretios in lexicul englez corespunde noilor descoperiri de ametist.

Dintre toate pietrele pretioase, diamantul este cel mai supus mitului. Este interesant faptul ca miturile sunt de origine moderna mai degraba decat straveche. Din punct de vedere istoric, pietrele pretioase colorate, cum ar fi rubinul si safirul, au fost mult mai apreciate decat diamantul, in principal pentru ca diamantul nu era deosebit de rar.

Dar secolul al XX-lea a vazut o schimbare majora. Primul lucru care s-a intamplat este ca descoperirile foarte mari din Africa de Sud au creat o oferta si mai abundenta de diamant de calitate. In acelasi timp, valoarea perceputa a diamantului a crescut pana la punctul in care este corect sa spunem ca diamantul se afla in partea de sus a listei de pietre pretioase in mintea publicului cumparator. Ce s-a intamplat? Nu sunt pretioase pietrele pretuite in special pentru raritatea lor?

In secolul al XIX-lea, productia mondiala colectiva de diamant a fost de numai cateva kilograme pe an. Dupa descoperirea minelor uriase din Africa de Sud din 1870, diamantele au fost sapate de pamant literalmente cu tona. A existat o astfel  de aprovizionare si o cerere atat de redusa incat finantatorii britanici ai minelor din Africa de Sud erau in pericol sa-si piarda investitiile.

Solutia lor a fost de a crea puternicul cartel De Beers care pana in prezent controleaza productia si furnizarea de diamante la nivel mondial. Diamantele de calitate nu sunt de fapt foarte speciale. Dar De Beers controleaza cat de mult aprovizioneaza piata si  mentine preturile ridicate.

Consortiul De Beers a organizat, de asemenea, o campanie de publicitate concentrata care a parcurs decenii, pentru a crea o asociere intre diamante si dragoste, romanstism si casatorie, sub sloganul familiar  “Diamantele sunt pentru totdeauna”. Inelul de logodna cu diamante, o data necunoscut in majoritatea partilor lumii (inclusiv in Europa), este acum considerat o parte esentiala a ritualului casatoriei.

Este greu sa eviti concluzia ca pozitia speciala a diamantului ca piatra pretioasa se datoreaza in mare parte economiei monopoliste si ingineriei sociale.

0 Shares
You May Also Like