Ce nu stiati despre becurile LED?

0 Shares
0
0
0

Ce nu stiati despre becurile LED?
Ceea ce diferentiaza un bec LED pentru camera de o lanterna LED este destinatia fiecaruia dintre acesta doua obiecte. Daca lanterna LED nu o putem folosi continuu pentru a ilumina o camera, becul poate fi utilizat in acest sens pentru ca foloseste ca energie o sursa de curent alternativ si nu baterii sau acumulatori, precum lanterna.

Daca o lanterna LED te ajuta sa te descurci in intunericul noptii, un bec LED pentru camera iti face statul la calculator mult mai usor, de exemplu. Ce stim despre becurile cu LED si despre tehnologia care sta la baza functionarii acestora?

O dioda emitatoare de lumina sau cu LED este un tip de iluminare care utilizeaza  un semiconductor pentru a converti energia electrica in lumina. Becurile cu LED de astazi pot fi de sase-sapte ori mai eficiente din punct de vedere energetic decat clasicele becuri incandescente conventionale. Becurile LED reduc consumul de energie cu pana la 80 la suta.

[adsenseyu1]

Becurile cu LED pot avea o durata de viata de 25.000 de ore sau chiar mai mult, ceea ce inseamna ca pot avea o durata de viata de 25 de ori mai mare decat becurile traditionale. Calculand la prima vedere, gasim o durata de viata de trei ani, la o folosire intensivaa de 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana.

Spre deosebire de becurile incandescente, care elibereaza energia sub forma de caldura, LED-urile folosesc energia mult mai eficient cu o cantitate mica de caldura pierduta. De la semafoare si lampi de vehicul, pana la televizoare si vitrine iluminate, LED-urile sunt utilizate intr-o gama larga de aplicatii datorita caracteristicilor lor unice, care includ dimensiunea compacta, usurinta in intretinere, rezistenta la casare precum si capacitatea unica de a concentra lumina intr-o singura directie, in loc ca aceasta sa se imprastie in toate directiile ca in cazul becurilor conventionale incandescente.

Spre deosebire de becurile incandescente, LED-urile nu contin mercur si astfel sunt o solutie prietenoasa cu mediul nepunand dificultati mari in reciclare. Primul LED vizibil in spectru a fost inventat de Nick Holonyak Jr. care lucra pentru compania americana General Electric, in 1962.

[adsenseyu1]

De atunci, tehnologia a avansat rapid, iar costurile au scazut destul de mult, ceea ce face ca LED-urile sa devina o solutie viabila pentru viitor. In 2012, de exemplu, pretul unui bec cu LED, echivalent a 60 de Watti conventionali, scazuse cu 40 la suta. Pana in 2030, se estimeaza ca LED-urile vor reprezenta 75 la suta din totalul vanzarilor de corpuri de iluminat.

Trecerea in urmatoarele doua decenii pe LED ar scuti SUA de plata a  250 de miliarde de dolari cu costurile legate de energie si.

Totodata, la nivel statal, se estimeaza ca se vor reduce costurile cu energia electrica pentru iluminat cu 50 la suta, evitand emisia a 1800 de milioane de tone metrice de emisii carbon. Deci, nu numai ca se vor scuti bani importanti atat pentru populatie cate si pentru stat, dar si mediul va putea fi salvat prin reducerea emisiilor de carbon.

0 Shares
You May Also Like